Minőség, megbízhatóság, kedvező ár! Velünk jó úton jár!

térkövezés

Egy térburkolat, egy felület térkővel való burkolása nem rövid távú befektetés, hanem több évre szóló beruházást jelent, amellyel hosszabb tábra határozhatjuk meg a beállónk, udvarunk kinézetét, jellegét.


A térburkolatok alkalmazásának leggyakoribb fajtái, színterei:

 1. kocsibeállók / kapubejáró
 2. parkolók kövezése
 3. kerti utak kialakítása
 4. árdák elkészítése
 5. lépcsők kialakítása
 6. kerti tűzrakó hely, szalonnasütő területének burkolása


A térkövezés, térkő lerakás menete

 1. A térkövezés megtervezése, anyagszükséglet kalkulálása,
 2. anyagbeszerzés
 3. Terep rendezése, kialakítása, a burkolásra szánt terület pontos kijelölése
 4. Tükör elkészítése (a burkolat alapjának kialakítása)
 5. A terület szintezése, ami a burkolat kialakításánál lesz nagyon fontos tényező - azért, hogy pl. ne a ház felé lejtsen a terület. Lejtős területen egyenletesen lejtessük a térkövet, ne legyen hullámos!
 6. A következő lépésként a szegélykő lerakása történik beton ágyba, ami 5-10 cm is lehet. Szegélykő lehet méteres hosszúságú, 5 cm vastag, 20-25 cm magas, szürke vagy színes. (az 50 cm hosszú szegélyt hívjuk "kerti szegélynek", amit használhatunk térelválasztónak a gyep és viacolor felület között. Építhetünk belőle lépcsőt is. A szegélykövet úgy dolgozzuk alá betonnal, hogy ne tudja szétnyomni a térkő és a rajta lévő autó súlya.
 7. Miután a szegélykövet bebetonoztuk, a térburkolat alapjába 20-25 cm, 20-35-ös murvát hordunk, amit alapos elegyengetés után lapvibrátorral, vagy döngölővel összetömörítünk. Ennek a tömörítésnek szerepe van abban, hogy a térkő ne süllyedjen meg a későbbiekben.
 8. A murva ledöngölése után kezdjük meg a tükör kihúzását, max. 4-5 cm vastagságban un. "ölésléc" segítségével. Ez a 4-5 cm - a végleges térkő-szint döngölése után - 0.5-0.6 mm-t fog tömörödni. Mikor egy területet kiszinteztünk, akkor kezdhetjük meg a térkő lerakását a Megrendelővel egyeztetett módon, elrendezésben.
 9. A korábbi lépésben lerakott szegélykő és a térkövek tökéletes illeszkedése érdekében az utolsó fázisban történik a térkő (térkő darabok) beszabása. A térkövek egymás mellé illesztése során fugaközök keletkeznek, amiket térkőhomok besöprésével töltünk fel.
 10. A térkövezés utolsó lépésében levibráljuk a felületet.